Login / Register     Schimba Tema
     Share this page on FB
  1.  Harta 
  2.  Contact 
  3.  Forum 
  4.  xHtml 
  5.  Css 
  6.  JavaScript 
  7.  Php 
Scripturi PHP | Director Web

Tutoriale Web
Tutoriale CAD
Tutoriale Diverse
Entertainment


Autodesk Inventor
Tutorial Inventor

Desen de executie (drafting)

Desenul de executie al unei piese sau ansamblu reprezinta desenul 2D ce contine informatiile de prelucrare ale piesei respective. In acest desen gasim cote, simboluri, tabele cu diferite informatii etc, insa cel mai important gasim piesa respectiva, proiectata din mai multe pozitii.

Operatia de drafting reprezinta procesul de creare a desenului de executie al unei piese, pornind de la solidul modelat 3D. Programul Inventor este foarte avansat si pe partea de 2D nu doar pe partea de modelare 3D. Veti observa ca sunt o multime de optiuni foarte importante si foarte folositoare. Fiind foarte multe voi explica doar ceea ce este important pentru realizarea unui desen de executie pornind de la o pagina goala.
      In aceasta lectie vom folosi butonul rotativ de la lectia . Nu voi crea tot desenul de executie al butonului asa cum ar trebui sa arate in stare finala, ci voi folosi acest buton doar pentru a va arata cum se folosesc majoritatea operatiilor de baza din partea de 2D.

Pentru a crea un desen de executie avem nevoie de un template specific desenelor 2D. Acest template il gasim sub denumirea de ISO.idw. Odata intrati in acest template vom observa ca avem deja de-a gata o foaie de lucru. Intr-un template putem crea oricate foi dorim, acest lucru fiind foarte important in crearea desenelor de executie ale ansamblurilor. Putem crea in prima foaie desenul ansamblului iar apoi putem crea in cate o foaie separat fiecare piesa a ansamblului respectiv.

Alegerea formatului paginii
Pentru stabilirea formatului paginii respective mergeti in browser si editati foaia cu numele Sheet:1 (click dreapta pe aceasta si Edit Sheet). In fereastra aparuta alegeti formatul A3 si orientarea Landscape.

desen de executie inventor

Crearea bordurei
      Desi avem deja stabilita o bordura, noi vom crea una noua avand laturile la distanta de 10 milimetri de marginile foii, cu exceptia laturei din stanga care trebui sa fie la distanta de 20 de milimetri de marginea foii. Extindeti in browser foaia curenta si stergeti obiectul Default Border. Extindeti in browser folderul Drawing Resources, dati click dreapta pe folderul Borders si alegeti Define New Zone Border. In fereastra aparuta puneti valoarea 0 (zero) in cele doua casute de sus iar in casuta de jos numita Left Sheet Margin valoarea 20. Apasand OK veti fi introdusi intr-o schita in cre veti observa bordura deja creata cu toate cotele necesare. Nu schimbati nimic, ci doar apasati Finish Sketch.

desen de executie inventor

      Extindeti folderul Borders si veti vedea obiectul cu numele pe care i l-ati dat bordurei create. Inserati in foaie de lucru aceasta bordura (click dreapta si Insert).


Crearea chenarului
      Ca si in cazul bordurei vom sterge chenarul din pagina de lucru si vom crea unul standard pe care il veti intalni mereu (daca lucrati intr-un domeniu asemanator ingineriei mecanice). Pentru a stegre chenarul deja existent extindeti foaia de lucru din browser si stergeti obiectul ISO. Extindeti folderul Drawing Resources, dati click dreapta pe folderul Title Blocks si alegeti Define New Title Block. Veti fi introdusi intr-o schita in care va trebui sa creati chenarul respectand cotele din imaginea urmatoare. Puteti crea chenarul oriunde in pagina deoarece Inventor il va pozitiona automat in coltul din dreapta jos.
      Daca aveti probleme de vizibilitate cu cotele stabilite chenarului, mergeti in meniul Tools si deschideti fereastra Aplication Options folosind butonul cu acelasi nume. In aceasta fereastra mergeti in tabul Colors iar la Color scheme alegeti altceva in afara de Winter Night.

desen de executie inventor

desen de executie inventor

      Dupa parasirea schitei, ca si in cazul bordurei va trebui sa inserati in pagina chenarul dand click dreapta pe acesta si apoi click pe Insert.


Inserarea solidului
      Pentru a insera in pagina butonul respectiv lansati unealta Base din meniul Place Views. In aceasta fereastra apasati pe acea iconita ce seamana cu o lupa si deschideti fisierul cu butonul respectiv. Veti observa ca va aparea vederea din fata a butonului. Plasati-o prin coltul din stanga sus al paginii si apoi plimbati cursorul prin pagina. Veti observa ca apar diferite proiectii vazute din diferite directii. Nu vom alege niciuna din acele proiectii ci vom alege o vedere vazuta dintr-un colt de sus ca si in imaginea de mai jos.

desen de executie inventor

Dupa ce plasati cele doua vederi dati click dreapta in pagina si apasati Create.


Crearea proiectiilor
      Proiectiile reprezinta vederi ale solidului din diferite pozitii. Aceste proiectii pleaca de la o vedere de baza si mentin directia acesteia. Pentru a crea o proiectie se foloseste unealta Project. Lansati aceasta unealta si dati click pe vederea din fata a butonului (cea din stanga sus). Mutati apoi cursorul in dreapta si veti observa cum apare o proiectie vazuta din partea stanga (Privesc piesa din stanga si proiectez in dreapta).

desen de executie inventor

Pentru a edita o vedere dati click dreapta pe aceasta si apasati pe butonul Edit View. In fereastra aparuta activati butonul Shaded din meniul AStyle din dreapta jos. Veti observa ca la proiectiile create cele trei butoane din meniul Style sunt dezactivate si nu pot fi folosite. Pentru a le activa debifati casuta din dreapta numita Style from Base.


Crearea sectiunilor
      Pentru a crea o sectiune se foloseste unealta Section din acelasi meniu. Dupa lansarea uneltei dati click pe vederea din fata aflata in stanga sus. Pentru a trasa axa de taiere exact prin jumatatea piesei plasati cursorul la jumatatea dreptei de sus a butonului si apoi deplasati-l in sus astfel incat sa apara o dreapta punctata. Dati click unde vreti sa inceapa planul de taiere si apoi mergeti jos pana depasiti piesa si mai dati un click unde vreti sa se termine planul de taiere. Deplasati cursorul in dreapta si observati ca apare piesa sectionata vazuta din partea stanga.

desen de executie inventor

Observati in cele trei vederi si in sectiunea creata avantajul folosirii uneltei atunci cand am creat filetul. In operatia de drafting inventor recunoaste textura filetului aplicata cu toti parametrii ei (tip, pas, diametru, adancime etc) si creaza automat in desenul de executie acel filet. Observati in vederea de jos (privita de sus) ca filetul este reprezentat printr-un cerc incomplet (trei sferturi de cerc). Asa se simbolizeaza filetul in desenul tehnic.


Crearea detaliilor
      Detaliile reprezinta portiuni dintr-o anumita vedere sau sectiune scoasa deoparte pentru a fi mai bine evidentiata. De obicei detaliile se aplica portiunilor cu elemente geometrice multe si inghesuite, acestea fiind mai greu de observat si cotat. Astfel pentru a aplica mai multe cote intr-un spatiu mic, se scoate in detaliu portiunea respectiva, de obicei la o scara mai mare.
Pentru a crea un detaliu se foloseste unealta Detail. Dupa lansarea uneltei se selecteaza proiectia sau vederea careia vrem sa ii cream acel detaliu, se da click unde vrem sa pozitionam cercul ce delimiteaza zona detaliata si apoi se specifica diametrul cercului.

desen de executie inventor


Cam atat deocamdata
      Incheiem aici lectia despre crearea desenelor de executie si totodata tutorialul de proiectare asistata in Inventor deoarece sunt foarte multe lucruri ce nu pot fi explicate doar din cuvinte, de aceea va recomand sa urmariti si video-urile de la inceputul lectiilor (doar unele lectii includ si video). Sincer nici video-urile nu sunt suficiente, insa majoritatea lucrurilor se invata explorand de unul singur, iar daca mai aveti si cunostiinte ce tin de ingineria mecanica si nu numai, va va fi mai usor sa invatati sa lucrati cu programul Inventor.

<< Anterior ------- Urmator >>
limbajul tau preferat

 PHP
 JavaScript
 xHtml
 CSSCopyRight Protected © 2015 Proiecte CAD
   X      Noutati
     A aparut tutorialul de modelare 3D in Catia v5 pe care il gasiti aici

     Au aparut noile teme pentru site. Le gasiti urmand link-ul de sub logo-ul site-ului sau dand click aici.

     Vrei sa adaugi robotel cu reclame in forumul tau?! Afla aici cum poti face acest lucru.